CLEAN – Kolding og Faxe
Projekt
Fokus i dette projekt var at styrke innovationen i opgaveløsningen via større kvalitativ genanvendelse og afsætning af materialerne efter nedrivning.
Det var desuden en integreret del af projektet, at de bedste/mest vindende idéer skulle gennemføres i praksis for dermed at skabe et større og bedre marked for oparbejdning og handel med/eksport af genbrugsbyggematerialer.
Vi måtte her tænke i og udvikle nye løsninger og metoder.
Dialog mellem offentlige og private aktører – innovative løsninger
Projektet omhandlede tre forskellige projekter med fokus på størst mulig kvalitativ genanvendelse og afsætning af materialer/byggeaffald:
- Nedrivning af bygninger på tidligere CF kaserne i Kolding
- Nedrivning af bygning i Faxe Kommune
- Genanvendelse af beton efter nedrivning af ARC forbrændingsanlæg
Udbuddet skete efter EU-regler for konkurrencepræget dialog. Udbudsformen, konkurrencepræget dialog, anvendes af CLEAN for at opnå innovation i projekter, hvor løsningen er ukendt, og hvor en styret proces med dialog mellem offentlige og private aktører fører til innovative løsninger.
Opgaven blev udført i et konsortium bestående af RGS Nordic, DJ Miljø & Geoteknik samt Søndergaard.
Projekterne i Kolding og i Faxe har bestået i miljøsanering og totalnedrivning af eksisterende bygninger og haller, herunder også asbestsanering af tag på bygningerne i Kolding.
Genbrug og afrensning af materialer
- Inventar og løsøre fra bygningerne blev tilbudt til lokale ildsjæle, som stort set ryddede bygningerne inden opstart. Der var i lokalsamfundet en overraskende stor interesse for genbrug af dette
- En stor del af betonen fra nedrivningen i Kolding blev nedknust og genbrugt i fremstilling af ny betonproduktion som tilslag. Genbrugsbetonen blev bl.a. brugt til støbning af de nye fundamenter og terræn for den fremtidige bygning
- En stor del af facademurstenene blev afrenset og brugt i den fremtidige bygning
Projekterne er udført i henhold til vores ISO-certificerede ledelsessystem (kvalitet-, miljø- og arbejdsmiljø) samt nedbrydningsbranchens miljøkontrolordning (NMK96), som er underlagt COWI A/S’ uvildige kontrol.
Bygherre
ARC, ABB Kolding samt Kolding og Faxe kommunerHovedentreprenør
Søndergaard A/SEntrepriseperiode
Nov 2017 - Maj 2018