En Meningsfuld Nedrivning – Musicon i Roskilde

Projekt

I dag afslutter vi et betydningsfuldt projekt på Musicon-området i Roskilde, hvor vi har stået for nedrivningen af bygninger og strukturer omkring Hal 12. Roskilde Kommune havde ambitiøse mål for genbrug og genanvendelse, både for denne hal og hele Musicon-området.

Vi gik ind i projektet med beslutsomhed og eksperimenterede med nye metoder, samtidig med at vi samlede værdifulde erfaringer, der vil være uvurderlige for kommende projekter i kommunen.

Gunilla Rasmussen, arkitekt i Roskilde Kommune og en central skikkelse i udviklingen af Musicon-området i næsten 15 år, udtaler sin tilfredshed med samarbejdet:

“Vi har været meget tilfredse med vores partnerskab med os. Der har været en følelse af fælles ejerskab over projektet – vi ønskede begge at bevare så mange materialer som muligt.”

Søndergaard udfordrer genbrugsgrænserne

Selvom Roskilde Kommune var meget grundig, tog vi initiativet til at strække genbrugsgrænserne yderligere. Fra begyndelsen udarbejdede vi en plan for genbrug af visse materialer, men undervejs eksperimenterede vi med andre løsninger.

Anders Nielsen, vores projektchef, deler et eksempel:

“Tag murstenene som et eksempel. Vi implementerede en ny metode ved at skære muren i ‘felter’ på 87×87 cm. Vi valgte 36 felter, som nu kan genbruges direkte uden behov for yderligere rengøring af hver enkelt mursten. Denne innovative tilgang sparer meget tid.”

Samarbejdet med os gjorde det muligt at tænke kreativt og finde løsninger. Gunilla fortsætter:

“Vi besluttede at gøre murstensfelterne til et undersøgelsesområde. Anders præsenterede fire forskellige metoder, vi kunne overveje. Vi diskuterede dem i fællesskab og valgte hvilken fremgangsmåde, vi troede mest på, og som derfor skulle afprøves først. Det var en god samarbejdsform, og vi var dygtige til at tænke praktisk og komme med løsninger.”

Genbrug af stål og træ i samme område

Ved Hal 12 var der allerede i planlægningsfasen fokus på genbrug af så mange materialer som muligt. Krydsfinér, forskallingsbrædder og konstruktionstræ blev omhyggeligt dokumenteret og transporteret til tørlager. Vi er taknemmelige for, at Roskilde Kommune gav os tid og plads til at rense det værdifulde træ, som helt sikkert kan bruges til spændende projekter.

Vi fjernede også et tårn bygget op som et stort stålstativ. For at kunne genbruge stålet som hele konstruktioner, blev stativet løftet ned i to meget store stykker. De står nu alene tilbage på arealet og venter på at blive genindbygget i et kommende parkeringshus på samme sted. Her skal de blive til en skulpturel udendørs trappe, der samtidigt minder brugerne om områdets industrielle fortid.

Andre konkrete planer for genbrug er også i gang. En del af forskallingsbrædderne fra nedrivningen er allerede blevet genbrugt til et stort affaldsskur på Musicon-området. Konstruktionstræet og stålet bliver omhyggeligt forsøgt genbrugt i kommende projekter i området; til flere skure, til en lejeplads til en øvelokale-forening og når den bevarede del af Hal 12 skal ombygges til en bedre og varig skaterhal.

En klar vision: Fokus på ressourcen fra start til slut

Ifølge Gunilla er det vores dedikation og ejerskab af opgaven, der gør os unikke inden for genbrug:

“Vores klare vision om at genbruge så mange materialer som muligt og vores nænsomme behandling af materialerne gør hele forskellen. Vi ser grundlæggende materialerne som ressourcer og forstår, at de mister deres værdi, hvis de ikke behandles korrekt. Fra udtagningen til opbevaring og transport har vores folk fokus på, at det er en ressource, og tager hånd om den med det samme.”