Katedralen i Carlsberg Byen bliver ramme for danse- og kulturoplevelser

Projekt

Kedelhuset i Carlsberg Byen har siden 1924 produceret varmt vand til Carlsbergs ølproduktion. Nu skal den majestætiske ”katedral” danne ramme for dansens kunstneriske udfoldelse. Søndergaard A/S står for nedrivning af indvendige vægge, fritstående dæk og søjler, afhøvling af betongulve og meget mere.

Det er et imponerende syn, der møder en, når man entrerer Carlsberg Byen gennem Elefantporten og finder vej frem til midten af området. Gennem snørklede veje, kæmpestore gamle og nye bygninger, caféer, butikker og pulserende byliv, håndværkere og entreprenørfirmaer. Her i midten troner en stor bygning sig op. Med gigantiske skorstene og røde mursten, lægger man egentlig ikke mærke til bygningen, før man kigger op og undrer sig over, hvad bygningen indeholder. Dens funktion.

Kedelhuset.

billede af fremtidens dansehallerne i carlsberg byen
Kedelhuset bliver forvandlet til en kulturinstitution, som vil være samlingspunkt for dans, koreografi og kultur. (Foto: Mikkelsen Arkitekter / Dansehallerne)

I gamle dage producerede bygningen varmt vand til brug i ølproduktionen. Bygningen har stået tom i en årrække, men skal nu renoveres, så der igen kommer liv.

Indvendigt findes stadig de gamle eltavler, kæmpe ovne og store hjul, som i gamle dage har tjent en funktion i opvarmning af kedlerne. Går man op ad ståltrappen til 1. salen, møder man et imponerende syn – og med ét er man ikke i tvivl om bygningens potentiale som arena for kulturoplevelser. Ét kæmpe rum, med cirkelbuer og sprossede vinduer på omtrent 5 meter, tårner sig op over en.

Mikkelsen Arkitekter og VITA Ingeniører står for at transformere det fredede Kedelhus i Carlsberg Byen til Dansehallernes nye centrum for dans, koreografi og kultur. En kogekedel med et bredt udbud af danse- og koreografiforestillinger, festivaler, talks, konferencer og daglig træning.

Før opbygningen kan begynde, skal alle betondæk i gulvet dog jævnes ud. Vægge skal pilles ned og gigantiske gamle hjul og maskiner fjernes. Nedrivningsfirmaet Søndergaard A/S står for indvendig rydning,  hvilket her indebærer nedrivning af vægge og støbte emner i betongulvet, der skal fjernes, før opbygningen kan begynde. Det er Søndergaards opgave at gøre bygningen fuldstændig klar til, at håndværkere, arkitekter og ingeniører kan komme i gang med at renovere den majestætiske bygning.

Eltavlen skal dog bevares, da den bliver bygget ind som udsmykningselement i den nye bygning. Ligeledes vil gamle søjler, vinduer og bjælker blive bevaret hvis muligt.

Det er et bredt samarbejde mellem Københavns Kommune, Bygningsfonden Kedelhuset, Udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S og fondene Augustinus Fonden, A.P. Møller Fonden, Lokale og Anlægsfonden, Louis-Hansens Fond samt den filantropiske forening Realdania, som har muliggjort, at Dansehallernes nye hus bliver en realitet.

Dansehallerne har tidligere haft til huse i Carlsberg Byen. Det var én af de første kulturinstitutioner, der flyttede ind i Carlsberg Byen i Tap E i 2009 og var med til at præge den nye bydel og flette kunstnerisk bevægelse og kulturliv sammen med området. Dansehallerne måtte flytte fra Carlsberg Byen i september 2017 og har siden været i midlertidige lokaler.

Photo Credit: Dansehallerne / Mikkelsen Arkitekter

 

 

Den store scene. (Foto: Mikkelsen Arkitekter / Dansehallerne)
nedrivning dansehallerne
Stue etagen med foyer og øvelokaler. (Foto: Mikkelsen Arkitekter / Dansehallerne)